Åsane vgs driver fengselsundervisningen ved bl a Bjørgvin fengsel, og har de siste to årene gjennomført et teaterprosjekt for innsatte. Prosjektet er kalt «Teater bak murene», og har resultert i hele 5 egenproduserte teaterforestillinger! Det siste av disse hadde premiere 21. mai, – bare to dager før de ansatte ved fengselet ble tatt ut i streik.

Denne forestillingen ble kalt «Enda en reise», og vi har mottatt en flott stemningsrapport fra de ansvarlige for prosjektet, Marianne Nødtvedt Knudsen og Silje Silden:

Enda en reise – en teaterforestilling ved Bjørgvin fengsel i regi av Åsane vgs

Dagen var endelig kommet! Teatergruppen som hadde øvd to ganger i uken i halvannen måned var klar. Klar til å vise ”Enda et show”. Et show som tar utgangspunkt i temaet reise og som gruppen hadde laget selv. Rekvisitter ble tegnet og klippet, kostymer klargjort, konsentrasjonen skrudd på og sommerfugler i magen. Stoler ble stilt frem på utsiden av skolebygget, programmer og billetter ble delt ut, publikum begynte å strømme til og showet kunne starte.

Showet startet med at fire mennesker kom gående på stien – hvem var de? Hvor skulle de? Mens de gikk mistet de noen eiendeler. Noen begynte å rope at de mistet tingene sine. Noen andre begynte å le. De fire menneskene samlet seg, de brettet ut et overdimensjonert kart, de prøvde å
finne veien, de snudde kartet, de så de var på rett vei. Vel fremme ble de møtt av det femte mennesket og tilskuerne. De var alle enige om at det var her de skulle være. Showet gikk sin gang med overraskelseselementer, bevegelsessekvenser, latter og kommentarer. Menneskene fortalte om sine favorittsteder, om reisefeber, noen fikk postkort fra det ytre, andre fikk postkort fra havet. En fortalte om forflyttningen fra et land til et  annet. En annen fortalte om en som trippet. En stor heliumballong med en smiley steg til værs. Suvenirer ble vist og forklart. Tv showet ”Kims Lek” fikk kåret sin vinner, konfettikanonen avfyrt, veggene ble dekorert med sitater om å reise.  ”Å reise er å leve”, ”En kan reise hvor som helst, men aldri fra seg selv”.

Vel 50 tilskuere hadde samlet seg til showet både innenfra og utenfra. Publikum var lydhørt og de tok til seg stillheten så vel som latteren. Enkelte kommenterte underveis. Andre ble overrasket. Det var en god stemning blant innsatte, ansatte, lærere, rektorer, professorer, inviterte utenfra og aktørene på scenen.

Enda et show ble enda en reise for teater bak murene. De tre involverte strålte om kapp og nøt all den positive oppmerksomheten. De hadde
stått på. De hadde gitt av seg selv. De turde å stå der. De kom, de seiret og de reiste…

 

Marianne Nødtvedt Knudsen og Silje Silden

Teater Bak Murene