I begynnelsen av desember lanseres kokeboka «Ærlig mat i Halden fengsel». Boka er et samarbeidsprosjekt mellom innsatte og ansatte i Halden fengsel, samt fengselsundervisningen ved Halden vgs. Prosjektet er et ledd i faget Prosjekt til fordypning for Vg1- og Vg2- elevene i restaurant- og matfagene, og prosjektet har favnet om læreplanmål i flere andre fag. En studioinnspilt CD følger med boken, og her er alle tekster og melodier lagd av musikkelevene ved skoleavdelingen. Innsatte som jobber i arbeidsavdelingen Mediaverkstedet har stått for bildene, og alle oppskrifter og tekster er oversatt til engelsk!

En av rettene som presenteres i boka: "Havets suppe med kantareller"

Vi har hatt en prat med prosjektets initiativtager og faglærer i restaurant- og matfag ved fengselsundervisningen i Halden fengsel, Yngve Mathisen. Han forteller at prosjektarbeidet har bydd på mye entusiasme, mye arbeid, opp- og nedturer: – Vi har hatt 16 innsatte som på ulike vis har vært involvert i dette prosjektet. Ved siden av elevene på restaurant- og matfag i fengselsundervisninga som har jobbet frem rettene og planlagt all presentasjon, har musikkelevene lagd en flott CD som følger med boka. Vi mener boka presenteres med flotte bilder og lekkert design som alt er utarbeidet av innsatte på Mediaverkstedet. 2 verksbetjenter og 5 lærere har fulgt opp de innsatte i prosjektarbeidet, forteller Mathisen.

Som faglærer understreker han også den faglige gevinsten ved å jobbe i en slik form. – Jeg har sett enorm utvikling blant elevene i restaurant- og matfagene. Spesielt på den kreative siden har flere elever virkelig gjort kvantesprang i den faglige utviklingen. En av elevene hadde så og si ikke lagd mat i det hele tatt før prosjektet startet, men har i prosjektperioden vist engasjement helt utenom det vanlige.

«Ærlig mat i Halden fengsel» presenterer 56 retter med råvarebeskrivelser og oppskrifter. Mathisen forteller at en av elevene har skrevet alle tekstene i boka, samt oversatt alt til engelsk. – Det ble noen timer med «sommerjobb» på cella i juli med egen PC for denne eleven, sier Mathisen.

Boka lanseres 1. desember i Halden fengsel, og det planlegges et aldri så lite «release- party» med alle impliserte. Utenfor fengsel lanseres boka 3. desember i Libris- bokhandelen i Halden. Yngve Mathisen skal i tillegg presentere boka i en radiokanal i Østfold i forbindelse med lanseringen.

Se på denne lekre desserten som vises i boka: "Epleis med kanel"

– Boka er i første omgang trykt i et opplag på 2000 eksemplarer, men jeg ser allerede at dette kan være i minste laget, sier Mathisen. Det er allerede forhåndsbestilt over 700 eksemplarer, og kanskje vi må trykke opp mer?

På spørsmål om evt økonomisk gevinst av prosjektet forteller Mathisen at deler av overskuddet vil gå til stiftelsen WayBack. – Det var et uttalt ønske fra elevene om at noe av overskuddet går til denne organisasjonen, som bl a  følger opp straffedømte etter at de er kommert ut av fengsel, forteller Mathisen.

Avdelingsleder for fengselsundervisningen ved Halden vgs, Rolf Stene, har sittet i styringsgruppa for prosjektet, og mener dette samarbeidsprosjektet har fungert meget godt for de innsatte som var med. – Det har vært viktig for oss å fokusere på deltakelse fra elever og innsatte i arbeidsdrift. De har lært mye om samarbeid, nøyaktighet, utholdenhet og konsentrasjon. Gjennom å bidra i et slikt prosjekt har selvtilliten fått et ekstra løft. Opplæringen og undervisningen har også blitt mer meningsfull ved at et slikt konkret sluttprodukt var målet.

Stene berømmer også det inspirerende arbeidet lærere og verksbetjenter har lagt opp til sammen, og takker hver og en av dem for en enorm innsats. Ikke minst til faglærer Yngve Mathisen og hans elever i restaurant- og matfagene.

Vi oppfordrer våre lesere på nettsiden til umiddelbart  å sikre seg årets julegave fra Halden. Denne kan bl a bestilles på e-post til Yngve Mathisen: yngmat@ostfoldfk.no Løp og kjøp!!

Noen av de involverte i prosjektet. F.v.: Harry Sagstuen (musikklærer), Damir (elev Mediaverkstedet), Tone Winther Avseth (lærer Design og håndverk), Jens Christian Syverstad (musikklærer), Yngve Mathisen (initiativtager og lærer i restaurant og matfag), Sylvia Franke (lærer restaurant og matfag), Svein Slotte Pedersen (verksbetjent Mediaverkstedet)