Årets seminar vil bli den 20. i rekken siden stiftelsesmøtet i september 1996. I flere år var Sørmarka konferansesenter det sikre valget av tilholdssted. Den dag i dag er det FOKO-ere som blir litt drømmende i blikket når de minnes hyggelige seminardager og ikke minst kvelder der.

På programmene stod foredrag som «Skyld, straff og tilgivelse» med Paul Leer Salvesen, «Hva er da et menneske – i kriminalomsorgen?» med biskop Gunnar Stålsett, samt «Kan godhet og moral læres?» med Inge Eidsvåg. Selv om FOKO-seminaret har vært et møtepunkt for fengselsfolk hvor erfaringer utveksles og informasjon gis, er det minst like viktig at de virkelig store spørsmålene belyses og gir mental påfyll til den enkelte.

Den som definitivt har stått på menyen like ofte som festmiddag og kaffepauser er Torfinn Langelid! Nestoren innen fengselsundervisningen har tatt for seg stortingsmeldinger, evalueringer av fengselsundervisningen og kommet med nytt fra Fylkesmannen i Hordaland. I løpet av seminarene har han rukket å bli både ridder og pensjonist, uten at det har lagt noen nevneverdig demper på ham. Årets nyhet er den tidligere omtalte boken hans om fengselsundervisningens historie.

Det har ikke bare vært oppbyggelige foredrag som har stått i programmet; FOKO-styret har gjennom tidene sørget for å legge inn «Høsttur i skogen» og «Lunsj med turgåing». Gjenopptagelse av denne tradisjonen har vært vurdert, men forslaget «svømming i grupper med beinstrekk» ble til slutt forkastet (beklager Paal). Enda viktigere enn sportslige aktiviteter er FOKOs tradisjonsrike «vorspiel i grupper». Med skrekkblandet fryd er dette arket ett av de første mange blar frem i mappen ved oppstart. Hvem er de heldige til å avholde vorspiel i år? Styret har ventelister med ivrige FOKO-ere som vil være vertskap. Tilløp til kjekling mellom deltakere har måttet stoppes.

Med Brunstad seminarsenter i 2008 kom teknologien! Hvert sekund av foredragene ble filmet fra flere kameravinkler med direkteoverføring til rommene. Heldigvis foretrakk FOKO-folket å få med seg liveversjonen. Programmet inneholdt titler som Gro Dahles «Sinna Mann» og «Why prisons fails – and how they could work» med tidligere innsatt Ervin James.

På Sundvolden har FOKO-seminaret nå funnet en trygg og profesjonell havn. Her tas vi imot av kyndig personale og fråtser i der herligste lunsjer og tilhørende kakebord. Ved fjorårets seminar fikk vi et hjertelig gjensyn med Venja Rud Nilsen og hennes Musikk i Fengsel og Frihet, kanskje den underholdningsposten som har vært med flest ganger i løpet av FOKOs historie.

Årets seminar vil atter være på Sundvolden og frem mot påmeldingen vil styret komme med oppdateringer og lokke med utdrag fra programmet. Den første godbiten som her slippes er: JA – det blir vorspiel i grupper i år også!

Vel møtt i oktober.